2011. július 5., kedd

Polenta, puliszka?

Polenta
Nnna. A polenta is egy szuper köret vagy kenyeret helyettesítő alternatíva a gluténmentes diétában. Rengeteg variációja van és ennek megfelelően minden recept más arányokat ad meg. Én ezt szeretem:

100 g polentához (kukoricadarához)
fél liter víz
1 ek olívaolaj
só, bors
ízlés szerint bármi (parmezán, fűszerek...) most egy paprikát daráltam bele, fokhagymát, gyömbért, curryt, kurkumát.

A vizet feltesszük főni egy tk darával, azt olvastam és a tapasztalat is ezt mutatja, hogy így nem csomósodik. Ha felforrt a víz, lassan beleöntjük az egészet, ízesítjük és lassú tűzön, szinte állandó kevergetés mellett főzzük, amíg el nem válik az edény falától. Egy kicsit kell játszani, mert a polenta különböző finomságú szemekben kapható, ez módosíthatja a víz mennyiségét. Ha kész, belekeverjük az olajat.
Beleborítjuk egy őzgerinc formába, vagy bármi másba és megvárjuk, amíg kihűl. Szeletelhető lesz. 
Persze lehet hígra főzni és azonnal megenni édesen, sósan. Ehetjük felszeletelve köretként, de a szeleteket olajban ki is süthetjük, tovább bővítve a lehetőségeket. Formába öntve is bedobhatjuk még egyszer a sütőbe.

Fotó itt a kép közepén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése