2011. március 1., kedd

Köles kenyér



Ezt a receptet egy honlapon találtam, ahová egy könyvből került. Amint meg lesz a címe, megadom. (Megvan, úgyhogy megosztom. Phillip Day: Freche Rüben und helle Birnen. Magyarul még nem jelent meg. A honlap azóta sajnos nem él)

100 gramm köles
470 gramm hajdina liszt
2 tk só
1 tk méz
1 tk durvára darált csili (izlés szerint)
1 csomag szárított élesztő
200 ml meleg víz
2 EK vaj, (vagy ghee vagy margarin, vagy olaj)
1 db hagyma, durvára darabolva
1 ek köménymag
1 tk kurkuma


A kölest háromszoros vízben előre megfőzzük. A hagymát összevágjuk, a vajban megpirítjuk, pár perc után hozzáadjuk a kurkumát és a köményt. Hadd pattogjon! Ha a köles és a hagyma kész és langyosra hűltek, összekeverjük a hozzávalókat. A recept szerint dagasztani kellene 15 percig, de hát ez teljesen lehetetlen, mivel annál folyékonyabb a tészta, mintsem ez lehetséges volna. Így aztán ezzel nem bajlódok sokáig. A tésztát kikent edénybe teszem (nálam csak az agyag vált be, jénaiban vakernyálni kellett) és letakarva 45 percet hagyom kelni. 220 fokon kb.30 percig sütöm. Tömény, vaskos, fűszeres kenyér, ahogy a képen is látszik. Frissen minden nélkül is finom, másnap azért kíván valami pástétomot.

4 megjegyzés:

  1. háááát... most sírjak vagy nevessek, ááááhhhh! ez kib****ás velünk, candidásokkal... főleg mikor mindjárt éhenhalok... Boriiii :)

    VálaszTörlés
  2. nem fair! ez annyira, de annyira istenien hangzik es szuperjol nez ki. alig varom, hogy kozeledjen a karacsony es vege legyen a candi dietamnak es ehessek ebbol a finomsagbol...

    VálaszTörlés
  3. ha nem falsz be 80ezer túró rudit, akkor lehet mindenszentekre már vége :)

    VálaszTörlés
  4. mondja a mecsek krémes, almás pite&Co
    BAGOLY!!!

    VálaszTörlés