2011. március 1., kedd

Alvás tréning


Felkérést kaptam, hogy írjak erről a "baba" címszó alá, annak ellenére, hogy már írtam erről egy megjegyzésben is. Nagy örömmel osztom meg újra a tapasztalataimat.
Nagyon sokszor hallom azt innen-onnan, hogy a kislányom/kisfiam csak úgy tud elaludni, ha én is ott vagyok mellette. Ráadásul ha ezek a picurkák az éjszaka kellős közepén felébrednek, csak szülői segítséggel tudnak visszaaludni. Ebben az esetben az lenne a legfontosabb, hogy megtanítsuk a kisgyereknek, hogy egyedül aludjon el.
Ez a módszer már számos esetben működött kiválóan, szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe!

Ez a tréning egy éves vagy annál idősebb gyerekekre vonatkozik. Esti altatás előtt minden nap ugyanaz legyen napirenden: vacsi, fürdetés, altatás. Így a gyermek automatikusan asszociálni fog arra, hogy alvás a következő napirendi pont :-)

Altatás előtt mondjuk el a kisgyereknek, hogy most itt az alvás ideje, de anya/apa a saját ágyikójában fog lefeküdni. Olvassunk el egy rövid mesét és dúdoljunk el neki egy altatót. Rakjuk be a kiságyba, takarjuk be és kívánjunk neki szép álmokat! Ezután menjünk ki a szobából! Bizti sírni fog a pöttöm, de ne menjünk be! Állítsuk be a stopperórát 5 percre. Ha lejárt és még sír, menjünk be, fektessük vissza a kiságyba, takarjuk be, kívánjunk megint szép álmokat és menjünk ki a szobából. Állítsuk be a stoppert 10 percre. Ha lejárt és még mindig sír (nagy valószínűséggel igen), menjünk be, de ne mondjunk semmit, csak fektessük vissza, takarjuk be és menjünk ki a szobából. Stoppert állítsuk be magunknak 15 percre! Addig csináljuk ezt, míg a baba el nem alszik, mindig emelve az időt 5 perccel. Azért javaslom az idő fokozatos emelését, hogy a kisgyerek tudja, ott vagyunk a közelében, de egyre többet kell várnia, míg visszamegyünk és várakozás közben majd elszundít. Ha nem sír, akkor ne menjünk be! Este és a délutáni alváskor is ugyanezt csináljuk és ígérem, sitty-sutty magától fog elaludni a kis cukorfalat. Nagyon erősnek kell lenni, mert ha egyszer is eltérünk ettől, előröl kell kezdeni az egészet. :( Sok sikert és kitartást, remélem senkinek nem fog tart sokáig tartani a tréning!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése