2011. február 12., szombat

Kenyér helyett: lisztes smarni EZER módra


Hajdina-barnarizsliszt smarni, ajvárral és avokádósalátával (2)


Amióta gluténmentesen kell ennünk, az egyik legfontosabb gabonaételünk a smarni.
Aki egészséges, nem is gondolja, hogy mennyi mindenben van glutén, mennyi mindenről kell lemondania annak, akinek panaszt okoz. Nem beszélve arról, ha mondjuk egyszerre kell gluténmentes és candida diétát folytatni. A tejmentes diéta sem egyszerű, sőt van, akinek mindhárom diétát követnie kell, túlképp ennek köszönhető a blog is.;-) Amint kikísérletezzük a tejmentes változatot, közzétesszük. (ezúton közzéteszem, hogy csak vízzel is kitűnő! szinte csak így esszük már)
Eleinte azt hiszed, hogy lehetetlen, de ez nem igaz. Az én módszerem az volt, hogy nem a régi eledeleket próbáltam itthon gluténmentesen eladni, hanem  teljesen új ételeket kerestem. A kenyér például nehéz ügy a gluténmentes diétában, a fehér kenyér vagy egy jó rozskenyér ízét és állagát nem lehet utánozni (azért vannak egyéb jó példák). De ha nem utánozni akarunk, akkor egy teljesen új világ is megnyílhat.

Az alaprecept a nagymamámtól származik. Amikor az első saláta ehető méretre nőtt, akkor csinált mama sós, lisztes smarnit tejfölös salátával.
Azért írtam, hogy ezer módra, mert először is rengetegféle lisztből készülhet. Én már kipróbáltam

hajdinalisztből, barna rizslisztből, köleslisztből, amarantlisztből, kukoricalisztből (ezek keverékéből).

Még felderítésre várnak a hüvelyeslisztek, csicseriborsóliszt, tápiókaliszt, treffliszt stb.

Az alap így készül:

egy tojás, 
300-400g hajdinaliszt (mondjuk),
tej vagy víz, (candidásoknak laktózmentes, tejmenteseknek víz)
só vagy xilit
és olaj.

A tojást felverem, hozzáteszem a lisztet és annyi tejet, hogy egy sűrű palacsintatésztát kapjak. Ha édes lesz a feltét, akkor egy kis xilitet, ha sós, akkor sót teszünk bele.
Egy nagy magas falú serpenyőben olajat forrósítok. Többet, mint a palacsintának vagy egy pörköltnek, de azért egy szelet sülthúst nem kellene ellepnie.
Ha az olaj is forró, akkor beleöntöm a tésztát. Megsütöm mint a smarnit. Én először hagyom megpirulni az egyik oldalát, csak akkor kezdem kevergetni, szétválasztani. Ha smarniformájú és jól megsült, kész.

És most néhány ötlet...
Édesen: mákkal, dióval, lekvárral(xilites), nutellinoval, joghurttal és gyümölccsel.
Sósan: sajttal-tejföllel, fokhagymás olívaolajjal, fokhagymás-sós natúr joghurttal, paradicsommártással. lecsóval, savanyúsággal, párolt zöldségekkel, salátával, ajvárral, satöbbi.

Juhtúróval, paradicsommal és petrezselyemmel

Na, ezért ezer módra. A lehetőségeket és kombinációkat fel sem lehet sorolni...

Deutsch
Schmarren auf TAUSEND Art

Seitdem wir glutenfrei leben, ist unsere Getreidespeise Nummer 1 der Schmarren.Wer gesund ist, hat gar keine Ahnung, was alles gluten beinhaltet, auf wie viele Sachen verzichten muss. Abgesehen davon, wenn man glutenfei essen und gleichzeitig eine Candia Diät halten muss. Milchfrei zu leben ist auch nicht gerade einfach. Und es gibt Leute, die sowohl Gluten- als auch Milchallergie haben und noch dazu Candida Diät halten müssen. Eigentlich haben wir dieses Blog ins Leben gerufen. 
Anfangs denkst du, dass es unmöglich ist, aber das stimmt nicht, Meine Einstellung war, dass ich versucht habe neue Wege in der Küche für unszu entdecken, anstatt oft gegessene Speisen glutenfrei zu verkaufen. Das Brot ist zum Beispiel eine harte Nuss. Entweder ist es zu weiß oder zu flach, hart usw. Aber wenn wir nicht nachzuahmen versuchen, sondern ganz andere Dinge ausprobieren, dann kann sich eine ganz neue Welt für uns öffenen.
Ein Beispiel dafür ist der Schmarren. Meine Oma hat immer Schmarren gemacht, wenn der erste Kopf Salat da war. In Ungarn macht man übrigens den Schmarren éher aus Grieß und nicht aus Mehl. Diese Version hat sie aber aus Mehle gemacht und nicht süß sondern salzig.

Das Rezept also: man nimmt ca.300-400g Mehl (Buchweizen, Hirse, Amarant, Braunreis oder gemischt), ein Ei, Salz und Milch. Aus diesen Zutaten machen wir einen ziemlich dicken Pfannenkuchenteig. Dieser wird in einer Pfanne gebraten. Man nimmt so viel Öl, dass es in der Pfanne richtig fließt. Wenn es schön heiß ist, gießt man den Teig hinein. Ich befolge immer folgendes Verfahren. Ich warte, bist die Unterseite knusprig ist, dann versuche ich große Stücke umzudrehen, und wenn der Teig nicht mehr fließt, dann kann man ihn in kleinere Stücke reißen und so weiterbacken, bis er fertig ist. 

Und jetzt ein paar Ideen
Süß: mit Mohn, Marmelade, Früchten, Nutellino, Schalenfrüchten...
Salzig: Ajvar, Tomatensoße, Käse und Schmand, Salat, Joghurt und Knoblauch, Olivenöl und Knoblauch...

Na, deswegen heißt es auf TAUSEND Art, weil die Kombination aus den verschiedenen Mehlsorten und Beilagen unendlich ist.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése