2013. április 10., szerda

Vegàn tùrò


Jippijuhéjj, tùròs tésztát csináltam- tùrò nélkül. Miòta tudom, hogy tejfehérje allergiàm van, szigorùan betartom a diétàt. Az ismert ízekről azèrt nem könnyű lemondani ès a boltban kaphatò vegàn sajtoknak borzasztò utòízük van, ezért a konyhàmat szinte sajt laboratòriummà varàzsoltam. Megvettem egy japàn hölgy könyvét és mindeféle sajtreceptet pròbalgatok. A tùròt ùgy sikerült "elővaràzsolnom", hogy elrontottam a krémsajt receptjèt. :)
A tùròt nagyon könnyű elkészíteni, csak kicsit sokat kell vàrni, hogy "èrlelődjön".

Hozzàvalòk:
200 gr nyers kesudiò, 8 òràn àt vízbe àztatva
1 evőkanàl szòja joghurt
1 deci víz

Öntsük le a vizet a kesudiòròl, majd rakjuk be a többi hozzàvalòt is a robotgépbe ès aprítsuk addig, míg az àllaga pèpes nem lesz. Ezutàn rakjuk bele egy àtlatszò dunsztos üvegbe ès naptòl védett helyen 48-36 òràn keresztül hagyjuk beèrni. Az èrlelèsi idő több tènyezőtől is függ (hőmèrsèklet, pàratartalom, stb), ezèrt kòstolgassuk gyakran, hogy mikorra  èri el a savanykàs tùrò ízt.
Komolyan mondom, isteni lett a tèszta! Most épp a tejföl recepttel pròbàlkozom, kb. 2 nap mùlva lesz jò ès akkor majd tökèletes lesz a tùròs tèszta tejföllel, sőt, pörcöt is rakok majd rà! :)

2 megjegyzés:

  1. szóval akkor a sósak táborába tartozol...
    (király recept bájdövéj)

    VálaszTörlés
  2. sòs, êdes és savanyù :)
    köszcsi a kàmplimentért. :)

    VálaszTörlés