2011. február 20., vasárnap

Káposztasaláta


Ezt a salátát hűtőben kell tartani, nem tartalmaz tartósítószert.
Egy fej káposztát felcsíkozunk. Jól beletüfködjük dunsztos üvegekbe. Tényleg nagyon le kell nyomkodni! Ráöntjük a levet. Hogy mennyi lé kell hozzá, azt nehéz megmondani. Függ a mennyiségtől persze, aztán attól, hogy mennyire tüfködtük le a káposztát és szorítottuk ki a levegőt az üvegből. 
Mindenesetre az alaplé a következőkből áll:

2 l víz,
2dl 20%-os ecet 
(citrommal is lehetne, csak ki kéne találni az arányokat. sajna nem volt itthon, de Andival majd kipróbáljuk a csalamádés változatban)
80g só
200 g nyírfacukor
babérlevél, koriander és bors. Felfőzzük, lehűtjük, ráöntjük.
Pár napig tartsuk hűtőben, mielőtt megesszük. Egy hónapig biztos eláll, tovább még nem tároltuk.

Működik vörökáposzta-hagyma változatban is. Íme:



Deutsch
Krautsalat
Dieser Salat gehört in den Kühlschrank, da er keine Konservierungsstoffe enthält. Man schneidet das Kraut in Streifen, man füllt es in Gläser. Je mehr Kraut und weniger Luft im Glas ist, desto besser. Dann gießt man Essigwasser drauf, das aus folgenden Zutaten besteht:
2l Wasser, 200 ml Essig (20%), 80g Salz, 200g Xilit, Lorbeerblatt, Koriander, Pfeffer nach Geschmack. Aufkochen, auskühlen, draufgießen.
Ein paar Tage land im Kühlschrank aufbewaren, bevor wir ihn essen. Einen Monat lang bleibt er sicherlich frisch, länger hatten wir nichts davon übrig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése