2011. február 20., vasárnap

Flódni a paleolit szakácskönyv nyomán



Egyszerűbb elkészíteni mint ránézésre gondolnánk, viszont olyan finom mint amilyennek látszik. Candidások, sajnálom... Valamit ki kéne találni a lekvár helyett és máris mehetne hozzátok is...

Hozzávalók:
Tészta: 4 tojás, 120 g darált mák, 1,5 ek xilit
Töltelék: szilvalekvár (nekem szederlekvárom volt itthon), 150 g darált dió, 120 g darált mák, egy nagy alma reszelve, 2 ek xilit, 1/2 narancs, fahéj, forró víz.

A 4 tojássárgáját kikeverjük a xilittel, belekeverjük a mákot, majd beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, kb 1 centire simítva. Az én sütőmben 175 fokon légkeveréssel 15 perc alatt sült meg. Ha kész és kihűlt, levesszük róla a sütőpapírt és 4 egyenlő részre vágjuk. Most következik a rétegezés. Minden réteget megkenünk lekvárral. Az első rétegre a mákból, 1 ek xilitből és a narancs levéből készült pép kerül. A másodikra a dióból, 1ek xilitből és forró vízből készült pép, a harmadikra pedig a reszelt alma és a fahéj keveréke. A negyedik részt a tetejére nyomjuk.
Ez az adag elég kicsi, főleg, ha ízlik. A képen látható darabnyi...

Ezúton kérem Vera barátnőmet, hogy a nyáron főzzünk együtt szilvalekvárt. A múltkori flódnihoz használtam el a cukormentes szilvalekvárt és szeretném megtanulni.

Deutsch
"Flódni" nach dem Rezept aus dem Paleo-Kochbuch
Es ist einfacher, als man glaubt, aber genauso lecker wie auf dem Foto...

Zutaten:
Für den Teig: 4 Eier, 1,5 EL Xilit, 120 g gemahlener Mohn. Für die Füllung: 120 g Mohn, 150 g gemahlane Walnüsse, eine halbe Orange, ein großer Apfel, 2EL Xilit, Pflaumenmarmelade, Zimt, heißes Wasser.

Die Dotter mit dem Xilit verquirlen, Mohn dazugeben und das aufgeschlagene Eiweiß langsam unterrühren. Auf ein mit Backpapier belegtes Blech ca.1cm dick streichen. Bei Umluft auf 175 Grad ca.15 Minuten backen. Wenn der Teig kühl ist, das Backpapier entfernen und in 4 gleich große Stücke schneiden. Jede Schicht wird mit Marmelade bestrichen. Auf den ersten Stock kommt eine Mohnfüllung (1 El Xilit, Saft der Orange), auf den zweiten eine Walnussfüllung (1 EL Xilit, Walnuss, heißes Wasser) und auf den dritten der geriebene Apfel mit Zimt. Leider ist esviel zu wenig... Auf dem Foto sieht man den ganzen Kuchen!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése