2012. március 12., hétfő

Rakott hajdina




hozzávalók:
1 csésze hajdina
500 g darált hús
1 hagyma
2 zöldhagyma
2 reszelt sárgarépa
brokkoli és karfiol vegyesen
1 nagy tejföl
só, bors, fűszerkeverék (pl. provence)
olaj
1 tojás
sok sütnivaló reszelt sajt

a hajdinát kis olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a reszelt répát és két csésze vizet, lefedve megfőzzük. a darált húst egy hagymán megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük, kevés vízzel készre pároljuk úgy, hogy a végére maradjon egy kis szaftja. a brokkolit és a karfiolt megfőzzük.
egy jénai tálat kiolajozunk. alulra kerül a főtt hajdina, majd erre a darált hús. már itt érdemes kicsit belekevergetni. ennek a tetejére kerül a zöldség. (bevallom, hogy én mellette zöldségleves is főztem májjal és kölessel és mielőtt ez utóbbiak belekerültek, kihalásztam a főtt zöldség egy részét.)
a zöldséget megszórjuk a fűszerrel. a tejfölt, tojást, apróra vágott zöldhagymát, sót, borsot és a sajt felét. ezzel leöntjük a zöldséget. a tetejét megszórjuk még reszelt sajttal és jó forró sütőben megsütjük. mehet 220 fokon. ha megpirult, kész is...
ha nem volna benne ennyi minden, még egészsége is lenne. de azért leírom, hogy a hajdina 
"igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős."

1 megjegyzés: