2011. június 16., csütörtök

Kelkáposzta - három az egyben




Végül is mondhatnám, hogy spórolni akartam, de nem ez történt...
Egy fej kelkáposztából három fogás készült: töltött kel, kelkáposztás tört krumpli és vacsorára kelkáposztapalacsinta. Mivel mártás illik mindegyikhez, összecsaptam egy paradicsomszószt is.

Töltött kelkáposztalevelek
A töltelékhez felhasználtam egy csészényit az eddig érintetlen puffasztott kölesből (persze lehetne ez rizs is!), egy tojást, kb. 300 g darált húst, pár levél apróra vágott rukkolát, sót, borsot. Ezt töltögettem bele az egy percre forrásban lévő vízbe tett kelkáposztaleveleket. Egy kis fazékba tettem őket, ráöntöttem a főzőlevet, hogy félig ellepte és készre főztem.

Kelkáposztás tört krumpli
A körethez kockára vágtam a krumplit és a kelkáposztát, plusz egy nagy fej hagymát és sós vízben megfőztem. Aztán lecsöpögtettem és serpenyőben rogyásig és barnulásig pirítottam.
Valamilyen paradicsomos cucc hiányzott hozzá, ezért csináltam egy paradicsomszószt.

A palacsinta:

150 g kelkáposzta apró picire vágva
70 g hajdinaliszt (vagy másmilyen)
1 hagyma
2 tojás
só, olívaolaj (vagy másik)

A hozzávalókat összekeverjük és egy olajozott serpenyőben a tésztából két palacsintát sütünk úgy, hogy 5 perc után tányér segítségével megfordítjuk és további 5 percig sütjük.

A paradicsommártásba került só, xilit, gyömbér, fahéj, bors és szegfűszeg. Jó fél órát rotyogtattam, így lett sűrű.

1 megjegyzés:

  1. mamma mia donna klara tutti frutti! egyik isteniebben hangzik, mint a masik! nyammmmm!

    VálaszTörlés