Gluténmentes, tejmentes, candida receptek... és sokminden más - Babylinaris, Girlinaris, Booklinaris
2011. február 18., péntek
Hommusz
...de lehet hummusz, csicseriborsó pástétom is akár a neve.
Számomra (Andi) ez megint egy olyan dolog volt, amit csak arabuséknál ettem a gyros-ozós éttermekben, de Bori itt is új távlatokat nyitott meg előttem, ezáltal is köszi neki :) Ezt is vele csináltam először (ajaj, elég sejtelmesen hangzik, hihi...)
Hozzávalók:
1 csésze csicseriborsó szárazon
3-4-5 gerezd fokhagyma ízlés szerint
1 tk tahina (szezámmagkrém)
só
olívaolaj - amennyit elbír
kb. fél citrom leve - ízlés szerint
1 kk őrölt római kömény
Elkészítés:
Áztasd be a csicseriborsót egy éjszakára meleg vízbe, majd az áztatólevet leöntve, új vízben tedd fel főni. Amikor felforrt, ezt a vizet is öntsd le és öntsd fel újra forró vízzel. A második főzővízbe lehet tenni egy kis sót, babérlevelet (max. 1-2 levél). 10-12 órányi áztatás után 60-90 perc főzési időt igényel a borsó.
Aztán hűtsd ki és turmixold össze a többi hozzávalóval ízlés szerint. Citrommal óvatosan, mert citrom és citrom között is van különbség. Hűtőben nekem eláll akár 1 hétig is, de persze nagyon finom, úgyhogy hamar újra fogod csinálni :) Egyszerű és isteni.
Egy kis tudomány: a főzővizek cseréjére azért van szükség, mert ahogy az áztatólé, úgy az első főzőlé is tartalmazhat tripszin inhibitort, egy olyan molekulát ami megakadályozza a fehérjék lebontását. Azért szükséges megfőzni a csicseriborsót, mert kisebb mennyiségben tartalmaz egy enyhén mérgező fehérjeanyagot, a phasint.
Címkék:
Candida,
Csicseriborsó,
Gluténmentes,
Húsmentes,
Pástétomok,
Tejmentes,
Vegán
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése