2011. február 18., péntek

Hommusz



...de lehet hummusz, csicseriborsó pástétom is akár a neve.
Számomra (Andi) ez megint egy olyan dolog volt, amit csak arabuséknál ettem a gyros-ozós éttermekben, de Bori itt is új távlatokat nyitott meg előttem, ezáltal is köszi neki :) Ezt is vele csináltam először (ajaj, elég sejtelmesen hangzik, hihi...)

Hozzávalók:
1 csésze csicseriborsó szárazon
3-4-5 gerezd fokhagyma ízlés szerint 
1 tk tahina (szezámmagkrém)

olívaolaj - amennyit elbír
kb. fél citrom leve - ízlés szerint
1 kk őrölt római kömény

Elkészítés:
Áztasd be a csicseriborsót egy éjszakára meleg vízbe, majd az áztatólevet leöntve, új vízben tedd fel főni. Amikor felforrt, ezt a vizet is öntsd le és öntsd fel újra forró vízzel. A második főzővízbe lehet tenni egy kis sót, babérlevelet (max. 1-2 levél). 10-12 órányi áztatás után 60-90 perc főzési időt igényel a borsó.
Aztán hűtsd ki és turmixold össze a többi hozzávalóval ízlés szerint. Citrommal óvatosan, mert citrom és citrom között is van különbség. Hűtőben nekem eláll akár 1 hétig is, de persze nagyon finom, úgyhogy hamar újra fogod csinálni :) Egyszerű és isteni.

Egy kis tudomány: a főzővizek cseréjére azért van szükség, mert ahogy az áztatólé, úgy az első főzőlé is tartalmazhat tripszin inhibitort, egy olyan molekulát ami megakadályozza a fehérjék lebontását. Azért szükséges megfőzni a csicseriborsót, mert kisebb mennyiségben tartalmaz egy enyhén mérgező fehérjeanyagot, a phasint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése