2011. február 12., szombat

Majonéz házilag



A házi majonézbe teszek

1 tojássárgáját,
sót, 
egy teáskanál fehér balzsamecetet vagy citromlét (candidások),
xilitet,
fehérborsot
és annyi olajat, amennyit felvesz.

A tojás sárgáját kikeverem a sóval, ecettel, xilittel és a borssal. Nagyon-nagyon lassan, állandó keverés, sőt verés (mintha tojáshabot vernénk fel) mellett hajszálvékony sugárban öntöm hozzá az olajat. Elég sokat felvesz, akár egy decit is! Ha elkezd rendesen sűrűsödni, akkor nem kell olyan nagyon óvatosan csurgatni az olajat, de azért vigyázni! 
Ha kész, megkóstolod, hogy hiányzik -e valami belőle és pótolod. De mint ahogy kedves ismerősöm, Márti,  mondani szokta: "Ha valami hiányzik, akkor az a só!" Most már csak össze kell keverni a salátával, és kész.

Jó tanácsok:
  • én egy fém keverőtálat használok, alá teszek egy vizes rongyot, hogy ne csússzon el
  • habverővel dolgozom
  • az olívaolaj itt nem jó választás, mert elég rossz íze lesz, inákbb semleges ízű olajat válassz, pl.mogyoró, repce, kukoricacsíra stb.
  • ha nagyon szereted a majonézt, legjobb, ha mindjárt 2 sárgáját használsz.
  • candidások sok zöldséget tegyenek a salátába, hajrá lúgosítás!
  • lehet turmixolni is, ahhoz azonban mennyiség kell, különben nem kapja el a gép (legalábbis az enyém)
Deutsch
Hausgemachte Mayonnaise

In die Mayonnaise tue ich

1 Eigelb,Salz,1TL hellen Balsamico oder Zironensaft (Candia), Xilit, weißen Pfeffer und so viel Öl, wie viel das Eigelb aufnimmt.

Das Eigelb vermische ich mit den anderen Zutaten außer Öl. Das Öl wird sehr langsam, fast tropfenweise dazugegeben. Nach einer Weile wird die Soße immer dicker, dann braucht man nicht mehr so vorsichtig zu sein, aber passt auf... Das Eigelb nimmt viel Öl auf, es kann sogar 100 ml werden. Wenn die gewünschte Dicke erreicht ist, kann man eine Kostprobe nehmen. Wenn was fehlt, weiter verfeinern.
Eine liebe Bekannte von mir sagt immer, wenn etwas fehlt, dann ist es das Salz...

Tipps:
  • ich nehme immer eine Metallschüssel, darunter lege ich einen nassen Lappen, damit sie nicht ausrutscht
  • ich arbeite mit einem Schneebesen
  • Olivenöl ist hier keine gute Wahl, du sollst eher eine Sorte mit neutralem Geschmack nehmen, z.B Rapsöl oder Erdnussöl
  • wenn du Mayo magst, sollst du gleich 2 Dotter nehmen
  • für die Candida Diät soll man viel Gemüse nehmen (es leben die basischen Speisen)
  • man kann natürlich auch einen Mixer nehmen, dann braucht man aber größere Mengen (mein Mixer kann mit einem Eigelb gar nichts anfangen:-))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése