2011. február 25., péntek

Tente baba, tente


A gyerekek életében születésüktől kezdve borzasztóan fontos a táplálkozás, de ugyanolyan fontosságú az ALVÁS!
Az utóbbi hat évben gyermekekkel foglalkozom, újszülöttektől kezdve iskolás korú gyerekekig bezárólag.
Sokéves tapasztalatom során sok kis-és nagy gyereket "tanítottam" meg aludni. Azért fontosak a délutáni szundik, mert - akár hihető, akár nem - ennek is köszönhető, hogy a baba átalussza az éjszakát 3 hónapos korától kezdve.
Amikor alszik a csecsemő, akkor növekszik és akkor fejlődik a kis agyacskája is, nem beszélve arról, hogy a kialudt bébi boldog és nem nyűgös.
Egyre növekszik azon barátnőim száma, akik megfogadták a tanácsaimat és azóta gyermekeik sikeresen átalusszák az éjszakát.
Miután már rengetegszer írtam erről, gondoltam, megosztom a kis-ill. nagyközönséggel is :)
Természetesen nem minden baba egyforma, de leírok egy általános napirendet. Ennek betartása nagyon fontos a tréning első két hetében, azután lehet néha változtatni rajta, ha el kell szaladni vele valahová és nem betartható a rutin.
A babáknak 3-tól 6 hónapos koráig az ideális ébren töltött órák száma másfél. Ebben a másfél órában eszik és játszik ( ez nem feltétlenül konkrét játék, ide tartozik a séta is, hiszen rengeteg inger éri a baba agyacskáját- színek, hangok, formák, stb.). Javasolnám, hogy a bébi lefekvés előtt töltsön el néhány percet a hasán, semmiképp ne rakjuk le aludni hason fekve!!!!! Azért szunyokálás előtt, mert addigra már megemészti az ébredés utáni tejet/tápszert.
Nevezzük el ezt 'EJHA' módszernek :):
Etetés
Játék
Hason fekvés (természetesen nem kell napi 5-ször hason feküdni a babának, csak a szójáték kedvéért írtam, napi 1x vagy 2x elegendő, mindenki kedve szerint válassza ki a megfelelőt a napirendből)
Alvás

Érdemes altatás előtt egy kis rutint kialakítani, pl. könyv olvasása vagy dal dúdolása (pl. mindig ugyanazt az altatódalt), mert a baba azonnal asszociálni fog az alvásra és könnyebben alszik el.
Általában a babák másfél - két órát alszanak napközben, de az utolsó, lefekvés előtti szunyóka rövidebb.

Ahogy a baba növekszik és fejlődik, úgy lehet emelni az ébren töltött órák számat.
6-tól 9 hónapig 2 óra ébrenlét
9-től 12 hónapig 2.5-3 óra

Leírom egy 6 hónapos baba napirendjét, hogy könnyebben átlátható legyen, miről is beszélek.

7:00 Etetés ébredés után (Reggeli)
7:30 Játék
8:10 Hason fekvés és 8:20-kor a rutin kezdete
8:30 Alvás - 1.5 óra
10:00 Etetés (Tízórai)
10:30 Játék
11:10 Hason fekvés és rutin
11:30 Alvás - 1.5 óra
13:00 Etetés (Ebéd)
13:30 Játék
14:10 Hason fekvés és rutin
14:30 Alvás -1.5 óra
16:00 Etetés (Uzsonna)
16:30 Játék
17:10 Hason fekvés és rutin
17:30 Alvás - 45 perc
18:15 Etetés (Vacsora)
18:45 Játék, Fürdetés
19:30 Elalvás előtti etetés
19:45 Alvás

Természetesen nem minden bébi fog dalolva alukálni menni, a szülő feladata megtanítani őket. Sok anyukától hallom, hogy "de hat sír a kisfiam/kislányom, fel kell vennem!"
Erre az a válaszom, hogy ez csakis az anyukának jó, nem a kisbabának. Neki a legjobban az alvásra van szüksége. Általában azért sírnak, mert túlságosan fáradtak vagy pedig azért, mert az anyuka azt tanította meg nekik, hogy ha sírnak, máris rohannak a szobába és felveszik őket.
Az esti altatásra vonatkozva javasolnám, hogy minden szülő legyen nagyon bátor és várjon 45 percig, míg bemegy a babához. Ekkor adjunk neki egy kis ennivalót cumisüvegből és rakjuk vissza a kiságyba. Ha minden alkalommal így teszünk, rövid időn belül a kis csibész magától fog elaludni.
Ha javasolhatom, nagyon pici kortól kezdve ne néma csendben legyünk azután, miután lefeküdt a baba. Az a legjobb, ha hozzászoknak a zajhoz, mert később nem lesz probléma, ha esetleg nem a megszokott síri csendben kell elaludniuk.
Nagyjából ennyi jutott eszembe az altatással kapcsolatban, de nagyon szívesen válaszolok kérdésekre. Sok sikert mindenkinek!

17 megjegyzés:

  1. melyik kópé az a képen? r.....?
    jó kis írás, már sokan várták!!!

    VálaszTörlés
  2. igen, mr. r 3 honaposan. remelem, tudok majd sok anyukanak segiteni...

    VálaszTörlés
  3. nagyon hasznos cikk, köszi!
    Abban tudsz segíteni, hogy a Barni miért csak fél órát alszik a kiságyában a nappali szundi alatt?
    Korábban ott feküdtem mellette az ágyban, vagy együtt aludtunk (gondolom megszokta), de próbálom átszoktatni, hogy ebéd után a kiságyában aludjon. El is alszik némi altatás segítségével (ami kimerül abból, hogy a kezemet fogja), de általában felébred 30 perc után és sír. Persze bemegyek egyből és néha sikerült is visszaaltatnom, de az utóbbi időben nem alszik már vissza. Persze ha én is alszom vele, akkor simán alszik 1,5 órát, ha közben megébred, rám néz, látja, hogy ott vagyok és alszik tovább. Az éjszakai alvással szerencsére semmi gond :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi.
    Figyelek...
    Gyakorlat hamarosan.
    :)

    VálaszTörlés
  5. nagyon orulok, hogy irtal, Andi, orommel segitek. elore szolok, hogy nem lesz konnyu az elso nehany alkalom, de ha nem adod fel, Barnika szundikalni fog hamarosan. en ugy latom, hogy az lehet a problema, hogy egyedul nem tud elaludni, csak a te segitsegeddel es ezt meg kell tanulnia. nagyon sok kisgyerek felebred a delutani alvas alatt, de azonnal visszaalszanak, mert egyedul kepesek ra es en ugy latom, hogy Barni csak a te segitsegeddel tud. leirnad nekem a napirendeteket? ugy konnyebb lenne tanacsot adnom. :)

    VálaszTörlés
  6. Halihó, a napirendünk:
    - általában 8.15-kor ébred a Barni, reggeli táp aztán játszás, főzés, szabad foglalkozás
    - 1/2 12-12 körül ebéd
    - 12-1/2 13 körül délutáni alvás
    - utána játszás
    - 15 körül uzsonna
    - játszás
    - 18 körül vacsi
    - játszás
    - 20 körül visszük fürdetni (ha nem aludt sokat akkor előbb és van, hogy már 8kor alszik)
    - utána ágyban táp, aztán alvás
    - legkésőbb 9re aludni szokott
    Esti elalvásnál nincs gond, mármint éneklek neki egy darabig, fogni kell a kezét de ált.-ban max. 10 perc alatt elalszik.
    Délután, ha mellette fekszem az ágyban, akkor is elég hamar elalszik. Ilyenkor nincs ének, de fogni kell a kezét és alszik 1,5-2 órát. Ha a kiságyában altatom, akkor sincs ének, csak fogni kell a kezét. Így kicsit tovább tart, mint az ágyban, de ez is max. 15 perc. Volt mikor aludt 1-1,5 órát is a kiságyban, de az utóbbi időben mindig felébredt fél óra után. Aztán volt, hogy vissza tudtam altatni, de volt, hogy nem.
    Na ma megpróbáltam, hogy egyedül hagyom... elég terror. Áll a kiságyban és üvölt, meg sikítozik. 10 perc után bementem kicsit megnyugtatni, persze nem sikerült, rúg-kapált, ordított. Megpuszilgattam, lefektettem, betettem a cumit a szájába, de amint újra kimentem, megint állt a kiságyban. Ezt még egyszer eljátszottuk 10 perc után, akkor már eléggé kivolt szegény, rólam nem is beszélve... megint kimentem, de pár perc után visszamentem és leültem a kiságy mellé. Na akkor már kezdett megnyugodni. Megfogtam a kezét és pár perc múlva elaludt, de közben annyira szipogott, hogy párszor felébredt. Hát nem egy leányálom, ömlik rólam a víz, legszívesebben elsírnám magam én is... csomó helyen azt lehet olvasni, hogy nem szabad hagyni a gyereket sírni, meg sírva elaludni. De ahhoz, hogy ne sírjon, ott kell legyek...úgyhogy nagyon várom a jótanácsokat, előre is köszi! :)

    VálaszTörlés
  7. ja, hab a tortán: a nagy sírás-rívás után azt hittem majd alszik 1 órát... aha, 20 perc után felébredt... befeküdtem vele az ágyba, hogy aludjon, mert délután gyógytornára viszem, de nem aludt vissza :(

    VálaszTörlés
  8. Barnikànak az most a legfontosabb, hogy egyedül el tudjon aludni. Ha ez már megy, mint a karikacsapás és még mindig fél òrákat alszik,akkor majd erre is kitérek. Sok lesz a sírás-rívás és nagyon együttérzek veled, de kérlek, légy erős!!!
    Látom, hogy nagyon nehezedre esik sírni hagyni, ezért a következőt javaslom:
    Altatás előtt mondd Barninak, hogy most aludni fogtok mindketten, de anya a saját ágyikójaban fog. Olvassatok el egy rövid mesét és dúdoljatok el egy altatót. Rakd be a kiságyba, takard be és kívánj neki szép álmokat! Ezután menj ki a szobából. Bizti sírni fog, de ne menj be! Állítsd be a stopperórát 5 percre. Ha lejárt és még sír, menj be, fektesd vissza a kiságyba, takard be, kívánj szép álmokat és menj ki a szobából. Állítsd be a stoppert 10 percre. Ha lejárt és sír, menj be, ne mondj semmit, csak fektesd vissza és takard be és menj ki a szobából, stoppert állítsd be magadnak 15 percre. Addig csináld ezt, míg el nem alszik, emelve az időt 5 perccel. Azért javaslom az idő fokozatos emelését, hogy Barnika tudja, ott vagy a közelben, de egyre többet kell várnia, míg visszamész és várakozás közben majd elszundít. Ha nem sír, akkor ne menj be! Este ugyanezt csináld és ígérem, sitty-sutty magától fog elaludni. Légy nagyon erős, mert ha egyszer is eltérsz ettől, előröl kell kezdeni az egészet. :( Sok sikert és kitartást, remélem nem tart sokáig a tréning. Ha van kérdésed, bármikor szívesen válaszolok. sok pusssz!

    VálaszTörlés
  9. menni fog, csak kitartas kerdese. szerintem nagy hasznat veszed majd egy fejhallgatonak es csutkan hallgasd Enyat :)

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!

    Egy kis segítséget szeretnék kérni!
    Kislányom Bíborka 9-én lesz 2 hónapos, saját módszeremmel a kimerültség határait súroltam, ringattam míg el nem aludt, sajnos sokszor a hordozóban ami nem tesz jót a gerincének(?), ha áttettem a kiságyba rögtön felébredt.
    Anyuék unszolására (négyen vagyunk testvérek így valami fogalma van a dologról) "tanítom egyedül elaludni".
    Evés már itt problémám van mert sokszor érzem úgy, hogy cici után még éhes maradt adok neki tápszert, de van amikor elég sokat visszabukik, ha nem adok neki pótlást egyáltalán nem látom rajta az elpilledős jóllakottságot.
    Evés után játszunk ásításig, kb. 20 perc, aztán leteszem hasra, sír kivárok kicsit, megsimogatom a hátát, ha nem nyugszik meg tőle felveszem, megnyugtatom, adok neki inni, büfi, vissza a kiságyba.
    Két napig működött másfél óra sírásról lecsökkent fél órára de most két napja szinte egyáltalán nem alszik, ha nagy nehezen elszenderül, max. fél óra és kezdődik elölről minden.
    Korához képest nagyon mozgékony, fejét megtartja, hason már könyököl, átfordul hasról, hátra, de vissza még nem.
    Várom a jó tanácsokat,köszönöm:Vanda

    VálaszTörlés
  11. Szia Vanda!

    Nagyon megértem, hogy a kimerültség határait súrolod és örülök, hogy megtaláltál bennünket.
    Nekem volt szerencsém többször is professzionális bébi alvásszakértővel dolgoznom és a jó hír az, hogy 2 hónaposan a baba már képes átaludni az éjszakát.
    Nem lesz könnyű folyamat, de néhány nap alatt megtanulja Bíborka, hogyan kell aluszkálni és óriási szivességet teszel neki, arról nem is beszélve, hogy magadnak is. :)
    Ahhoz, hogy az éjszakai alvás sikeres legyen, a babának napközben is sokat kell aludnia. (Bevallom, amikor először hallottam ezt, kicsit kételkedtem arra gondolván, hogy ha szuper álmos a bébi, akkor majd rengeteget alszik, de a tapasztalatban természetesen a szakértőnek volt igaza)
    Gondolom, már kitapasztaltad, hogy a babáknak többfajta sírásuk van. Ez majd azért lesz fontos, mert a tréning alkalmával más-más lesz a "várakozási" idő a sírástól függően.
    Először a délelőtti∕délutáni alvás rutinjára térnék ki:
    (Ha még nem kezdtél el kialakítani egy mindennapos rendszert, akkor az nagyon fontos lenne, mert megkönnyíti mindkettőtök napjait-ha kell, ebben is segitek)
    Két hónapos korban a babák általában 6x szundiznak, mert kb. másfél óránként fáradnak el.
    Ébredés után másfél órával rakd le a kiságyba aludni. Soha ne hasra, inkább kicsit az oldalára, de ne tudjon abból a pozícióból hasra dőlni!
    Nagy a valószínűsége annak, hogy sírni fog, itt kellene különbséget tennünk a sírásfajták között.
    Ha a sírás csak olyan "panaszkodó nyöszörgés", akkor hagyjuk a kisbabát sírni 25-27 percig, de minden egyes alkalommal kezdjük újra a stoppert, ha abbahagyja egy kis időre a sírást.
    Ha nagyon sír a baba, akkor maximum 2o percig hagyjuk, de itt is ugyanaz a szabály: ha abbahagyja kis időre, kezdjük újra a stoppert.
    Ha nem hagyta abba a sírást (27 perc nyöszörgés vagy 2o perc sírás), akkor menjünk be hozzá és vegyük ki a babát a kiságyból, csendben játsszunk vele majd 3o-35 perc múlva kezdjük újra az altatást.
    Ha elaludt a baba, akkor max 2.5 óránál tovább ne hagyjuk szundizni! Ha esetleg kevesebbet aludt, mint 6o perc, akkor ne menjünk be azonnal, hanem várjunk 5-8 percet, mert esély van rá, hogy visszaalszik.
    16:45 után már ne rakjuk le szundizni, mert a lefektetés ideje 18:3o! A baba 2 hónaposan 11-12 órát tud aludni, szóval fél 7ig pihenhetsz. :)

    Esti rutin:
    Fürdetés. 15 perccel a szundi előtt már ne csináljatok olyat, ami nagyon stimulálná a baba agyacskáját, csend és nyugalom a fontos. Lefekvés előtti etetés közben esetleg dúdolj egy dalocskát.
    Fektesd le evés és büfi után, rakd le az oldalára vagy hátára, ne hasra! Ha nagyon sír, 2o-22 perc múlva menj be, de ne szólj hozzá, csak etesd meg egy kicsit cumisüvegből.
    Amint befejezte az evést, rakd vissza a kiságyba.
    Ha csak nyöszörög a baba, akkor 3o-35 perc múlva menj csak be etetni. A stoppert mindig kezdjük újra, ha a baba abbahagyja a sírást∕nyöszörgést.

    Ha reggel 4kor felébred, hagyd 2o percig sírni, etesd meg és rakd vissza aludni.
    Ha reggel 5kor ébred, 5:25kor etesd meg és rakd vissza aludni.
    Ha 5:3okor ébred fel, hagyd sírni 5:55ig, majd kezdjétek el a napot.
    Ha 6kor kel fel, a nap első szundija reggel 7kor legyen!!!

    Remélem, sikerült mindent leírnom. Ha van esetleg kérdésed, szívesen válaszolok! Sok sikert és kitartás, kitartás, kitartás! Meglesz a munkádnak a gyümölcse, ígérem!
    Üdv!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Előre is köszönöm a gyors választ!!
      Írom majd a "jelentésemet"!!!
      Még esetleg annyi, hogy mi az átlag, mennyi idő kell a babának,hogy beálljon erre??

      Vanda

      Törlés
  12. Szia Vanda! Örömmel vàrom a "jelentèst" :) Szerintem nagyjàbòl 1 hèt a trèning ideje,
    de nagyon fontos a kitartàs. Sok sikert ès kèrdezz bàtran! Orsi

    VálaszTörlés
  13. Szia Vanda, hogy alakulnak a dolgok?

    VálaszTörlés
  14. Orsi, ez a Ferber modszer, amit te irsz, 4-6 honapos kortol ajanlott a babaknak...

    VálaszTörlés
  15. A megjegyzesekben Barnikanak es Biborkanak adtam tanacsot. Barnika (ha jol emlekszem) mar egy even felul volt, amikor a Ferber modszerhez hasonlo treninget javasoltam az anyukajanak, melynek az lenne a lenyege, hogy fokozatosan noveljuk az idot, mig bemegyunk a kisbabahoz es csak rovid idot toltsunk vele. Biborka csak 2 honapos es a modszer nem a Ferber modszer. ;) (hosszabb ideig var az anyuka, tobb idot tolt a babaval, kulonbsegeket tesz a kulonbozo sirasfajtak kozott...)Ezt a treninget egy alvasszakertotol tanultam es hasznaltam sikerrel 2 honapos babaknal. Remelem, sikerult tisztazni a kulonbseget a modszerek kozott, ha van meg kerdesed, szivesen valaszolok, kedves Nevtelen!

    VálaszTörlés