2011. október 16., vasárnap

Zöldborsós, tejszínes libalegelőször szűzpecsenyéből főztem, de volt már vadból is, a lényeg, hogy valami "határozottabb" húsféle legyen. lehet szeletben, csíkozva, de egészben is. miután a húst minden oldalról megpirítottuk, sóval, xilittel, balzsamecettel, szójaszósszal és vörösborral öntjük nyakon. 
hogy mennyivel? hm... szójaszósz és balzsamecet kb. egyformán, úgy 5 evőkanálnyi, vörösbor pedig, hogy ellepje. (megtehetjük azt is, hogy egy éjszakára be is pácoljuk a hozzávalókat egy kis olívaolajjal kiegészítve.) 

amikor a vörösborral felöntjük, akkor kerül bele a zöldborsó. húsa válogatja, hogy mennyi ideig tart, kóstolni kell közben és ha kell, vörösborral felönteni. ha puha, omlós a hús, akkor fedőt levéve addig párologtatjuk a lét, hogy kb. félig lepje el a húst. na ekkor kerül bele a tejszín. tejszínnel csak egy-két percig főzzük és kész. (tejmenteseknek kókusztej vagy rizstej, amit vagy sűrűbbre kell párologtatni vagy lehet, hogy kicsit be kell habarni.)

tészta illik hozzá. (gluténmentes. úgy is csináltam már, hogy a nedvességet  nem párologtatom el, sőt, öntök hozzá annyi vizet, amennyit a tészta képes felszívni és a szaftban fő meg a tészta. ezt tapasztalt szakácsnőknek ajánlom, mert nem egyszerű kicentizni a víz mennyiségét)
jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése