2011. február 14., hétfő

Mosódió

Nem kell harcos környezetvédőnek lenni ahhoz, hogy valaki fel tudja mérni tettei környezetre gyakorolt hatását. Sosem késő elgondolkodni azon mit tehetünk a természetért és önmagunkért. Ehhez fontos lépés a Mosódió használata általános háztartási tisztítóként.
A héj nagy mennyiségben tartalmaz saponint (ejtsd: szaponin). Ez természetes, gyengéd tisztítószerként hat, amikor vízzel találkozik. Nem tartalmaz vegyszereket, illatanyagokat vagy színezőket. Biztonságosan használható kényes anyagokhoz ugyanúgy, mint normál mosáshoz. A ruhák puhák, tiszták és illatmentesek lesznek hatására. Nem szükséges öblítőt használni.


A "nagy" mosódióhéj tartalmazza a mosódiófajok közül a legtöbb saponint. Kioldhatósága függ a víz keménységétől és hőmérsékletétől, 40 fokon többször használható (mosásra 2-3 alkalommal). Minél magasabb a vízhőfok, annál több hatóanyag válik ki a héjból, így erősebb szappanos oldatot kapunk. A megszokott vegyszerekhez képest a mosódióhéjat használva nem tapasztalunk habzást, úgyhogy ne várd, hogy a mosógépben a ruhák nagy habtengerben ússzanak :)

Nem utolsósorban ugye a mosódió lé is a lefolyóba kerül. DE...a Mosódió baktériumölő. Ez annyit jelent, hogy segít ártalmatlanítani a szennyvizet. Ezen felül nincs szükség öblítő programra Mosódió használatakor, ezáltal sok vizet lehet megtakarítani. Ha elfelejed leállítani az öblítést, akkor sem történik baj, a Mosódió puha érzést fog kölcsönözni a ruháknak. 100%-ban környezetbarát.

Ötletek a felhasználáshoz:

MOSÁS:
Tegyél egy kis textilzsákba (ez általában jár a mosódióhoz a dobozban vagy csomagban) 4-6 félbevágott mosódióhéjat (nagyon kemény víz esetén nyolcat), kösd be a zsákot és tedd a ruhák közé.
Valamelyik oldalon azt is olvastam, hogy az első használat előtt érdemes egy félórára langyos vízbe áztatni a héjakat, és az áztatóvízzel együtt önteni be a dobba a ruhák közé. Használható bármilyen anyagú (akár gyapjú vagy selyem) fehér vagy színes ruha mosására, a színeket megőrzi, sőt kicsit talán élénkíti is.

FONTOS, hogy tudd: A mosódió nem csodaszer! Nem mos ki minden foltot és szennyeződést segítség nélkül (de a hagyományos, vegyszeres mosószerek sem...), viszont az általános szennyeződésekkel (sár-, ketchup-, enyhébb zsírfoltok) igenis megbirkózik és eltünteti a szagokat (pl. izzadság) is! Ugyanakkor tudnod kell, hogy a nagyon piszkos talpú fehér kis pamutharisnyákat mosás előtt ezentúl is át kell dörgölnöd, mondjuk epeszappannal, vagy fehérítő sóval, és a komolyabb foltokhoz (rozsda, vér, fű, olaj stb.) is használnod kell folttisztító szereket marhaepeenzimet, narancsolajat vagy mosószódát).
Lehetőleg ne felejtsd bent a mosás végeztével túl sokáig a gépben a ruhákat, mert - a mosódió szerves anyag lévén - hamarabb lesz dohos szagú a mosásod, mint a "hagyományos mosóporok" esetén (persze ha ez mégis megtörténik, akkor sincs gond, egy extra adag öblítővel újra át kell pörgetni a mosást és kész). Az elhasznált diókat aztán az utolsó használat után nyugodtan a szemétbe vagy akár a komposztba (ha éppen nem használtál sem öblítőt, sem folttisztítót, sem mosószódát!) is dobhatod.

MOSDÁSHOZ, RÖVID HAJ MOSÁSÁHOZ:
Mosdókesztyűbe vagy kis textilzsákba 3-4 mosódió kis darabokra tört héja és kész

SAMPONNAK:
1.) 2 mosódió héját 1 liter vízben kb. 5 percig főzd majd hűtsd le. A mosódióhéj száradás után újra felhasználható. Az oldattal úgyanúgy lehet hajat mosni, mint bármely más samponnal.
2.) 3 g szójalecitin oldjál fel 50 ml meleg vízben, adjál hozzá 50 ml mosódióhéj-oldatot (10 g mosódióhéj/liter víz, ld. fent), 25-30 csepp teafaolaj korpásodás ellen, fertőtlenítőnek (DM-ben a legolcsóbb), 5 csepp béta-karotint vagy A-vitamin olajat a bőr egészségéért, 50 csepp aromaolajat (pl. narancs, rózsa, levendula...ami tetszik). Ezt engedd fel 400 ml vízzel és használhatod is.

MOSOGATÓSZER:
3-4 mosódió héját 500 ml vízben kb. 10 percig forralni, majd lehűteni.

KÉZMOSÓ SZAPPAN:
Recept ld. mosogatószer, ezt lehet illóolajjal illatosítani.

Mosható pelenkákhoz viszont nem lehet használni magas szaponin tartalma miatt, de ahhoz van más :)

Internetkeresőbe beírod és kismillió oldalt találsz, ahol bővebb információkat olvashatsz ill. webshopokat találsz, ahol meg is rendelheted, ha nincs a közeledben biobolt.

Beszerzése nagy áruházláncokban sajnos még nem megoldott, ott csak a sok szemetet találod, úgyhogy maradnak eddigi tapasztalataink alapján a bioboltok, herbáriák ill. az interneten keresztüli megrendelés. Így az a kifogás is érvényét veszti, hogy "nem tudom hol beszerezni".
Anyagi oldalát tekintve:
Az 1 kg mosódióhéj 5 kg-os mosógépben 200-240 mosásra elegendő, ami heti 3-4 mosással számolva egy éves adag. Ennek ára kb. 5000 Ft körül mozog. Szóval az a kifogás is érvényét veszti, hogy "nincs rá pénzem".

PS: infók részben innen ill. innen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése