Nagyon-nagy kedvencem a guacamole (ejtsd: gvakamoli), pillanatok alatt kész és hiperszuper!
Hozzávlók:
egy nagy puha avokádó (úgy lehet a legkönnyebben megállapítani, hogy érett-e, hogy a száránál megnyomod, és ha ott puha, akkor tökéletes)
6-8 újhagyma
3 gerezd fokhagyma
fél lime leve
só, bors
csipetnyi római kömény
(ha van otthon friss koriander, akkor az is mehet bele)
A hozzávalókat beleteszem a robotgépbe és péppé vágom. A jobb mexikói éttermekben az asztalnál készítik el a guacamole-t mozsárban, természetesen, előtte apróra vágják a hagymát és a fokhagymát, tehát ha kicsit darabos lesz az állaga, úgy is tökéletes, csak én pépesen szeretem.
A gucamole csak frissen jó, mert az avokádó hamar elkezd oxidálódni a levegőn és barna lesz. A lime valamennyire lelassítja ezt a folyamatot, tehát vendégvárónak tökéletes, de nekem másnapra azért mindig bebarnult, ha esetleg véletlenül maradt egy kicsi.
Én ma a rántottámra raktam rá és még megbolondítottam egy kis salsa-val. Azt sajnos a boltban vettem, mert még nem sikerült a salsa receptjét tökéletesítenem. De nem adom fel!
Ha látom a mexikói zászló zöld-fehér-piros szineit, akkor nekem mindig a guacamole-tejföl-salsa jut az eszembe róla. Nagyon sok ételükben található meg ez az édeshármas és egyszerűen fenséges!
Eszembe jutott meg, hogy az amcsik raknak bele felapritott paradicsomot is. Ugy is jo, de a mexikoi cimbim azt mondja, hogy ok soha nem raknak bele, szoval en maradok autentikus :)
VálaszTörlésnyámi. imádom, hasonlót én is szoktam, lime nélkül, tejföllel. de a lime mindenen lendít, úgyhogy a következő ilyen lesz.
VálaszTörléssvédországban anno csak natúr joghurttal kevertük el, úgy epres íze lett:-)
az avokàdò csodàkra kèpes! Hanga baràtnôm csokikrèmet szokott belôle csinàlni ès isteni! majd elkèrem tôle a receptet. sajnos nem jò candidàsoknak, mert van benne szàrított datolya asszem.
VálaszTörlésistenien hangzik a csokikrém :) na de avokádóból? :)) igazi ínyencség, a recept azért jöhet...
VálaszTörlésHány főre elég?
VálaszTörlésüdv
Kedves Nevtelen, szerintem szamithatsz egy egesz avokadot szemelyenkent, mert olyan fincsi, hogy nem lehet abbahagyni... :)
VálaszTörlés