2011. február 9., szerda

Vaddisznó főve, avagy "Mutasd meg a vaddisznóóót!"

Az első közös főzőcskénk tárgya egy vaddisznólapocka volt. Egy (két) üveg bor hangulatba hozott bennünket, a jó hangulat pedig megbabonázta a kezeinket és isteni ebéd lett belőle. A főzőcske hosszabb verzióját az alábbi youtube linken találjátok. 

A rövidebb verzió itt olvasható:

Egy darab vaddisznó lapockát legalább egy nappal a főzés előtt bepácolunk. A páclébe kerül:

1 üveg száraz vörösbor
1-2 evőkanál balzsamecet
1-2 evőkanál szójaszósz
só, bors
borókabogyó
1 fej hagyma
1-2 sárgarépa
pár gerezd fokhagyma

A mennyiségek hozzávetőlegesek. Kinek mekkora a húsa, mennyire szereti a sót vagy a fokhagymát... Legyetek kreatívak!

A vaddisznót másnap kb 2-2,5 órával az ebéd előtt kiszedjük a pácból. Jól letapicskoljuk róla a nedvességet és egy fedővel is rendelkező edényben mindkét oldalát megsütjük. Én ghít használtam, de megteszi az olaj is. Csak egy kicsit kell odakapnia, aztán felönthetjük a páclével répástul, bogyóstul. Még egy kis vizet öntünk hozzá, kb. háromnegyedig lepje el a húst. Fedőt rátesszük és amint felforrt, kis lángra téve főzzük.

Nagyon guszta, ha vékony szeletekre vágva tálaljuk.



A főzőléből készíthetünk mártást egy kis

kukoricakeményítő és tejföl

vagy akár más sűrűsítőanyag segítségével (illetve a tejföl elhagyásával, tejmenteseknek) úgy, hogy leszűrjük a darabokat (de le is turmixolhatjuk, csak a bogyók zavarni fogják az összképet) és egyszerűen behabarjuk.

Köretünk tepsiben sült krumpli, sült cékla és sült répa-karalábé volt. Ezeket a recepteket is kikeresheted, de persze választhatsz mást is.



DEUTSCH
Auf dem Foto ist das Ergebnis unseres ersten Kochmittags zu sehen. Eine (zwei) Flasche(n) Wein hat uns in die richtige Stimmung gebracht, die Stimmung führte unsere Hände und so einstand ein super Mittagessen. Später werden wir die Videoversion auf youtube hochladen, hier ist nur eine gekürzte Version zu lesen.


Ein Stück Wildschweinschulter beizen wir einen Tag vorher ein. In die Beize kommen: 1 Flasche trockener Rotwein, 1-2 EL Balsamessig, 1-2 EL Sojasoße, Salz, Pfeffer, 1 Zwiebel, Wacholder, 1-2 Möhren, ein paar Knoblauchzehen. Ich koche nach Gefühl... Seid kreativ!

Das Wildschwein wird 2-2,5 Stunden vor dem Mittagessen aus der Beize genommen, abgetupft und in einem dafür geeignetem Topf beidseitig in Ghí oder Öl angebraten. Wenn die Seiten eine schöne Farbe bekommen haben, wird die Beize samt Gemüse und Gewürz draufgegossen. Noch ein bisschen Wasser dazu (Dreiviertel soll in der Füssigkeit schwimmen), Deckel drauf und 2-2,5 Stunden köcheln lassen. (die Zeit kann je nach Größe und Alter abweichen)

Aus der übrig gebliebenen Brühe läßt sich eine super Soße machen.
Ein bisschen Schmand (milchfrei: Soyagurt, Candida: laktosfreier Schmand), glutenfreies Mehl zusammenmischen, die Brühe sieben (oder ohne Wacholder pürieren), Mehl-Schmand-Mischung einrühren, leicht köcheln lassen.
Das Menü bestand noch aus Wirsingcremesuppe, Kartoffeln aus dem Ofen, Rote Bete und Möhren/Kohlrabi in der Pfanne, Mandelkuchen. Diese Rezepte findest du auch auf dem Blog.

1 megjegyzés:

  1. összefutott a nyál a számban, istenien hangzik, szeretettel várom a többi recepteket es videókat!

    VálaszTörlés